Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Het verhaal van de Rietkiet 2019

Olle en de Rietkieters gaan naar de nieuwe Prins van Oeteldonk

Hallo, beste vrienden van Olle d’n Oliebollenfant! Het is een schitterende dag vandaag, het zonnetje schijnt vrolijk en blij en de vogels in de bomen fluiten hun prachtigste winterliedje, zo Iijkt het wel. Je wordt er echt helemaal blij van! Buiten, bij het donkerblauwe water van de rivier de Dommel in Oeteldonk, kun je nog heel veel wintergras zien en ook heel veel hoog riet natuurlijk. Je weet wel, riet, dat Iijkt een beetje op gras. Maar riet is veel langer dan gras en het staat bij het water van een rivier of een sloot. De Rietkiet, het huisje van riet waar Olle de Oliebollefant en zijn vriendjes wonen, ziet er erg mooi uit. Dat huisje, de Rietkiet dus, Iijkt wel pas geverfd. Het heeft een mooie kleur gekregen, een beetje lichtgroen, nét zo groen als zo’n knoerthard kwakende kikker in Oeteldonk, heb je die ook wel eens horen kwaken, zo’n groene kikker? Kom maar eens mee naar binnen, heel eventjes binnen kijken wie er allemaal in de Rietkiet wonen.

Zo, even de deur opendoen, voeten vegen en nog een deurtje verdergaan. Zullen we eens in de woonkamer van de rietkiet gaan kijken? Wie zouden er thuis zijn? Hee, als je nu heel goed luistert, dan kun je al wat stemmen horen. Want wie zit daar aan tafel? Wie drinkt daar met een oranje rietje een groot en heerlijk glas knalgroene kikkerlimonade op? Het is.... Ja, het is Olle! Olle de Oliebollefant! Je weet wel, Olle! Olle die een beetje Iijkt op een oliebol met een staartje eraan. Olle heeft heel erg goede zin vandaag, kijk maar, hij lacht van oor tot oor, zo blij is hij. Dat komt omdat Olle vandaag, samen met zijn vriendjes, naar het station van Oeteldonk gaat. Weet je waarom? Nou, ik zal het je vertellen. Olle wil vandaag naar station Oeteldonk om te gaan kijken of er een trein aankomt. Een trein? Heb jij wel eens in een trein gezeten? Naar welke trein wil Olle gaan kijken? Waarom wil hij naar een trein gaan kijken? Wacht, ik zal het even uitleggen. Het zit zo. Op zondag, met carnaval, gaan heel veel Oeteldonkse boeren en boerinnen naar die trein kijken. Het is een heel speciale trein. Want in die trein zitten twee heel belangrijke mannen. Ze zien er heel mooi uit en ze hebben prachtige kleren aan. Weet je wel wie die twee heel belangrijke mannen zijn, die met de trein naar Oeteldonk komen? Nou, Olle weet het ook wel. Hij kan bijna niet meer wachten, zo spannend vind hij het! Hij wil er bijna van gaan rollen, dat kan hij heel goed. Omdat Olle zo rond is als een oliebol, heeft hij ontdekt dat hij beter kan rollen dan hardlopen. En dat doet Olle dus. Hij is een minuutje geleden heel hard naar het station van Oeteldonk gerold. Hij rolde over de stoep, hij rolde over de straat, over pleinen, langs bomen en over een fietspad, net zo lang tot hij bij het station was. En nu is hij er. En weet je wat? Weet je wie er in die trein zitten? Nou? Nou? Het is de Prins van Oeteldonk met zijn adjudant. Het is een heel speciale dag vandaag, want het is een nieuwe Prins en een nieuwe adjudant. Weet je wat een adjudant is? Nou, dat zal ik vertellen: een adjudant helpt de prins.

Olle heeft ook zijn vriendjes van de Rietkiet meegenomen! Olle wil naar de nieuwe Prins gaan zwaaien, als die nieuwe Prins met zijn trein naar Oeteldonk komt. De nieuwe Prins heet Amadeiro. Hij heet prins Amadeiro de zesentwintigste en dat komt omdat hij de zesentwintigste Prins van Oeteldonk is. Olle is er erg trots op: hij wil iedereen laten zien dat hij een echte Oeteldonker is. Ben jij ook zo trots dat je een Oeteldonker bent? Laat eens zien hoe trots je bent! Olle laat al zijn medailles en plaatjes zien aan zijn vriendjes, de Rietkieters.

"Hee jongens, ziede gullie mijne medailles?”, zegt Olle blij. ”Veinde die plaotjes ok zô mooi?”, vraagt hij. Lou Lorrelaar kijkt naar de medailles. ”lk veind ze prachtig, Olle !” zegt hij. Ken je Lou Lorrelaar nog? Lou wil altijd heel graag mensen helpen. Bijvoorbeeld als iemand iets kwijt is. Lou wil dan heel graag zorgen het allemaal goed komt en dat alles goed geregeld is. "lk zal d’r veur zurge, gaoi mar opzij, ik regel de wel", zegt hij dan. Hee, zie je wat Lou in zijn handen heeft? Kijk eens goed! Oh, dat is mooi! Die Lou Lorrelaar, wat heeft hij nu toch weer bij zich? Lou kijkt heel trots naar Olle. ”Olle”, zegt hij, ”kijk eens, ik heb een Oeteldonkse das! Ik heb een das in de kleuren van Oeteldonk: rood-wit-geel! “Tjonge, wat een mooie das zeg, als je zo’n das hebt, ben je een echte Oeteldonker!”

Nou, dat is ook toevallig zeg! Hee kijk, daar komt VIP het stekenbaasje aangelopen. “Dames en heren, dames en heren, ik wil jullie iets héél, héél, héél erg belangrijks vertellen”, zegt VIP. “Vandaag heb ik en ik alleen en alleen ik, gehoord dat er een nieuwe prins komt naar Oeteldonk. De Prins van Oeteldonk, Prins Amadeiro, heeft mij verteld dat het heel fijn is dat ik er ben omdat ik zo belangrijk ben….. denk ik. Hij heeft mij gevraagd om met nog heel veel belangrijke Oeteldonkers naar het station te komen. Daarom heb ik vandaag mijn aller-, aller-,  allerbelangrijkste kleren aangedaan.. Kijk eens, wat een belangrijke kleren ik heb en wat een belangrijke steek ik op mijn hoofd draag! Prins Amadeiro heeft tegen mij gezegd dat je moet deurzette, volhouwe en deurdouwe, als er heel veel mensen zijn. Nou dat ga ik doen! Omdat ik zo belangrijk ben! Heel erg belangrijk hoor!” “Ja, Ja”, lacht Olle, het is heel belangrijk hoor, VIP.” “Hee Kriep, jij hebt toch ook een prijs met tekenen gewonnen?” Kriep de creakrekel, de Oeteldonkse knutselkrekel, kan heel erg goed tekenen. Hij maakt echt prachtige tekeningen en schilderijen. Kriep heeft een tekening gemaakt van de Oeteldonkse plas, dat is een waterplas in Oeteldonk. Hij heeft er een mooie witte wolken bij getekend en ook koeien. Kriep wil daarom de mooiste tekening van héél Oeteldonk aan de nieuwe prins laten zien. En weet je wat er ook op zijn tekening staat? Nou? Kriep heeft een…. Oetel bij de plas getekend, dat is een kikker. Ja echt, een knalgroene kikker!  Kriep is erg blij met zijn mooie tekening.

Lou kijkt naar buiten, naar de drakenfontein bij het station van Oeteldonk. Ken je de drakenfontein bij het station? Je weet wel die mooie fontein met die gouden draak op een hoge paal, hoog in de lucht. Prachtig gewoon. En er zijn op de grond in die fontein nog vier andere draakjes die water spugen. Lou luistert opeens heel goed. Hoort hij daar nu iets? Het lijkt wel een soort gerommel, alsof er twee wolken tegen elkaar botsen, dan hoor je ook altijd gerommel in de lucht, je weet wel, als het heel hard gaat regenen. Broemmm, broemmm, klinkt het. Beweegt daar nou wel of niet iets in het water van de drakenfontein? Lou weet het niet zeker, maar raar vindt hij het wel. Nou, maar eens even kijken wie er ook nog meer zijn meegekomen naar het station.

Moet je nou toch eens kijken: álle Rietkieters zijn er! Lisje en Dotje bijvoorbeeld. Lisje en Dotje, de Oeteldonkse tweeling, hoor ze eens zingen: Tralalala, tralalalie, wat een mooie dag, want we krijgen een nieuwe prins!”, zingen ze. Lisje en Dotje kunnen ook heel goed dansen. En ze zingen er ook nog bij. Lisje en Dotje zien er vandaag extra mooi uit. Ze kennen een dans die de prinsenhoelahoep heet. Het is een erg leuke dans: ze draaien met hun heupen en dan botsen ze een beetje tegen elkaar aan. Lisje en Dotje hebben twee springtouwen bij zich en nou springen ze de hele dag. Poeh, je zou er wel moe van worden, denk je ook niet? En Anna, de oliebollenbakster, heeft die ook haar mooiste kleren met een schortje aangetrokken? Jazeker, want Anna wil weer de beste oliebollen bakken van heel Oeteldonk. Natuurlijk heeft Anna de beste oliebollen, lekkerder oliebollen dan de oliebollen van Anna bestaan er gewoon niet. Met hééél veel poedersuiker er op. Mega lekker, man! Anna wil de nieuwe prins van Oeteldonk laten smullen van haar heerlijke oliebollen.

En Stoer de Schildjeswachter dan? Wat gaat Stoer vandaag doen? Jawel, Stoer heeft van Prins Amadeiro een héél speciale taak gekregen, hij heeft een gouden tres, je weet wel een soort gouden versiering om zijn schouders. Stoer is bij de Orde van het Gulden Vlies gekomen, omdat hij de Prins van Oeteldonk zo goed beschermt. Goed he? Stoer, hè? Liflaf de klodderkikker is er ook en dat kun je heel goed horen. Liflaf wil gaan zwemmen in de fontein met de gouden draak bij het station! Leuk hè? Ja, kikkers kunnen heel goed zwemmen! En Mirabel dan, Mirabel de libel is er ook. Mirabel heeft van de burgemeester van Oeteldonk, dat is Peer van den Muggenheuvel, een vraag gekregen. Hij heeft aan Mirabel gevraagd of ze heel hoog wil gaan vliegen zodat ze goed kan kijken of de nieuwe prins er met zijn trein al aankomt. BZZZZZ, dat gaat ze doen. En voor Gustav de verhalenverteller wordt het ook een leuke dag. Hij is de beste verhalenverteller van Oeteldonk en hij wil vandaag graag van alles gaan vertellen over de nieuwe prins met zijn nieuwe adjudant!

Moet je kijken, daar is Folliefou ook al. Zie je dat, wat een prachtige vogel? Folliefou komt helemaal uit Brazilië. Daar woonde hij in een heel groot oerwoud. Hij is toen een keer naar Oeteldonk gevlogen en daar kwam hij midden in het Oeteldonkse carnaval terecht en dat vond hij zo gezellig dat hij nu nóóóóit meer weg wil. Folliefou lacht soms hel erg gek en dan probeert hij met zijn rare snavel alle kinderen aan het lachen te krijgen!

Maar het is niet alleen maar feest. Er is één iemand, een beest, dat er liever niet bij is vandaag. Een beest dat eigenlijk helemaal geen zin heeft in carnaval. Weet jij wie? Nou ja, laten we maar doorgaan met het verhaal. Gustav en Liflaf willen nu aan iedereen vertellen dat er een nieuwe prins komt. Gustav wil het ook vertellen, hij heeft al heel veel mooie nieuwe verhalen over de nieuwe prins in zijn hoofd zitten. Hij is erg trots op die verhalen, want als je een goed verhaal heel goed vertelt, dan luistert iedereen naar je, weet je dat wel? Liflaf, de klodderkikker, je weet wel die kikker met al dat geknoeide eten op zijn buik, die heeft vandaag zijn zwemvliezen aan, omdat hij zo graag in die drakenfontein wil gaan zwemmen. Kijk, hij wil al gaan zwemmen. Wat is hij blij!

Maar net als hij zijn zwemvliezen omhoog houdt voor zijn vriendjes, hoort iedereen een geweldig grote klap tegen de paal, de pilaar waarop de gouden draak voor het station staan. Er klinkt opeens een enorm gebrul. Het water van de drakenfontein spat omhoog en het regent grote druppels water over alle mensen heen. Een draakje valt kapot en een grote golf water stroomt klotsend over de rand van de fontein over het stationsplein. Olle en zijn vrienden schrikken zich een aap! Plotseling zwemt het moerasmonster Duts Dommelaar zomaar dwars door de fontein. Hij is natuurlijk kéi jaloers omdat hij niet gevraagd is om naar de nieuwe prins te komen kijken. Ja zeg, vind je het raar als je altijd zo onaardig en vervelend doet! Dan krijg je natuurlijk nooit een uitnodiging om mee te gaan! Duts d’n Dommelaar doet zijn grote bek open en Olle ruikt een ontzettend vieze lucht. Bah, bwwuhh, die heeft zijn tanden zeker nog nooit gepoetst! Wat een vieze, vuile, gore, groene, bruine en zwarte tanden, zeg! Wat denkt die Duts wel niet! Hij wil zeker de mensen laten schrikken! En als die mensen straks wegrennen, dan is er niemand meer om naar de nieuwe prins te zwaaien! Och, dat is helemaal niet leuk voor de nieuwe prins! Snel pakt Olle zijn de lepel van Anna. De lepel waarmee Anna altijd oliebollen bakt. Met één flinke klap slaat hij Duts op zijn kop. Duts schrikt en laat een enorme brul horen. Grrrrauwww! Met een grote sprong springt hij weer terug in het water van de fontein en snel zwemt hij weg. Langzaam stroomt het water weer weg van het Stationsplein. Gelukkig maar!

Olle en zijn vrienden ruimen alles goed op en daarna gaat Anna gezellig oliebollen bakken. Om te vieren dat iedereen nu tóch kan komen kijken naar de prins. Hè, hè, is me dat weer even goed afgelopen, zeg! Gaan jullie zondag ook kijken naar de nieuwe Prins? Ga je met je papa of met je mama? Of misschien wel met allebei? Of met je opa en oma? Weet je wat ook leuk is? Als je zaterdagmorgen naar de rivier de Dommel loopt, dan komt daar in een heel mooie boot de Jeugdprins van Oeteldonk binnenvaren. Met Peerke van de Molshoop, met de adjudant en het hele Gevollug! Komen jullie ook? Olle en de Rietkieters zijn er dan ook!

En weet je wat Olle en zijn vrienden ook gaan doen? Ja, natuurlijk weet je dat! Carnaval vieren! Net als jullie allemaal. En dat doen de Rietkieters in het aller, aller, allermooiste carnavalsdorp van heel Nederland: Oeteldonk. Leve Oeteldonk! Leve de Prins! En leve Olle en zijn vrienden!