Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Het verhaal van de Rietkiet 2024

Olle en de Rietkieters gaon lèkker plèkke

Hallo daar, beste vrienden van Olle d’n Oliebollenfant! Wat een schitterende dag vandaag, het zonnetje schijnt vrolijk en blij en de vogels in de bomen fluiten hun prachtigste winterliedje. De Rietkiet, het huisje van riet waar Olle de Oliebollefant en zijn vriendjes wonen, ziet er weer erg mooi uit. Kom maar eens mee naar binnen, heel eventjes binnen kijken wie er allemaal in de Rietkiet wonen. Ach kijk nou, iedereen is aan het plèkke, aan het plakken!

Zo, even de deur opendoen, voetjes vegen en nog een deurtje verdergaan. Want wie is daar aan het plakken met een emmer en een kwast op een behangtafel? Wie is daar met een hele grote kwast behangpapier aan het lijmen met behangplak? Ja, het is Olle! Olle d’n Oliebollefant! Je weet wel, Olle! Olle die een beetje Iijkt op een oliebol met een staartje eraan. Hij is samen met Kriep de Creakrekel en met de zusjes Lisje en Dotje behang aan het plakken. Ze willen hun slaapkamer heel mooi gaan maken. Heb jij ook een heel mooie slaapkamer? Heb jij ook behangpapier aan je muur? Of heb je andere mooie dingen op je slaapkamer? Olle heeft heel erg goede zin vandaag, kijk maar, hij lacht van oor tot oor, zo blij is hij. Dat komt omdat Olle vandaag, samen met zijn vriendjes, hun slaapkamer gaat behangen.

Olle heeft prachtig behangpapier uitgekozen, met allemaal rode brandweerauto’s erop. Als het straks allemaal klaar is heeft Olle wel meer dan honderd brandweerauto’s op zijn muur. Als hij dan gaat slapen dan ziet hij eerst ál die brandweerauto’s op zijn muur. Leuk hè! Lisje en Dotje, die tweelingzusjes die heel erg op elkaar lijken, hebben héél ander behang uitgekozen. Zij willen het liefst heel veel roze paardjes op hun muur. Van die paardjes die heel blij kijken en die naar je lachen. Olle en Kriep en Lisje en Dotje hebben een héél grote emmer met behangplak gemaakt. Weet je hoe je plak maakt? Plèk zeggen ze in Oeteldonk. Dan moet je eerst poeder in een emmer doen en dan veel water erbij en dan moet je lekker gaan roeren en roeren en nóg eens roeren. En dan is het klaar. Dan heb je een volle emmer met plak waarmee je papier op je muur kunt plakken.

Kijk, ze zijn net begonnen met de slaapkamer van Lisje en Dotje. Je ziet al wel elf paardjes op hun muur. Lisje en Dotje worden er helemaal blij van. Wat prachtig! Het is toch wel een heel mooie dag zo. Het zonnetjes schijnt, binnen is het lekker warm en Olle en zijn vriendjes werken ontzettend hard om de kamers in de Rietkiet heel erg mooi te maken. Fijn hè. Maar ja, wordt het eigenlijk we allemaal zo prachtig? Is het eigenlijk wel zo’n mooie dag? Zoals je weet, de Rietkiet ligt aan het water, aan de rivier de Dommel.

En weet je wie er altijd in die rivier zwemt? Weet je dat niet? Zal ik het vertellen? Het is Duts, Duts Dommelaar, Duts het riviermonster! Duts heeft een heel grote bek met enorm vieze tanden, die groen, zwart en geel zijn, want hij poetst zijn tanden nooit. Hij stinkt ook vreselijk erg uit zijn bek. Vies, hè? En die Duts Dommelaar, die houdt ook helemaal niet van carnaval en hij houdt al helemáál niet van mooie dingen. Ook niet van Oeteldonk, dat prachtige dorpje waarin boeren en boerinnen zo graag carnaval vieren. Dan is het één groot feest, elk jaar! Duts houdt bijvoorbeeld helemaal niet van de Prins van Oeteldonk met zijn adjudant. Erg, hè! Weet je trouwens wat een adjudant is? Nou, dat zal ik je vertellen: een adjudant helpt de prins. En de Prins, Prins Amadeiro, is het allerbelangrijkst in Oeteldonk.

Nou, dat is ook toevallig, zeg! Hee kijk, daar komt VIP het stekenbaasje aangelopen. “Dames en heren, dames en heren, ik wil jullie iets héél, héél, héél erg belangrijks vertellen”, zegt VIP. “Vandaag heb ik en ik alleen en alleen ik, gehoord dat we samen de Rietkiet mooi gaan maken. Olle heeft mij verteld dat het heel fijn is dat ik er ben, omdat ik zo belangrijk ben….. denk ik. Ach. laat maar, Vip vindt zichzelf altijd héél erg belangrijk. Ach, laat maar zitten. Kriep lacht maar wat, hij is druk bezig met plakken. Maar wat Kriep niet ziet, dat is dat er achter hem iets beweegt in het water. Wat is dat? Wat is er daar in het water?

Ook Annabel, de oliebollenbakster, is nu binnengekomen. Annabel bakt de beste oliebollen van héél Oeteldonk. Natuurlijk heeft Annabel de beste oliebollen, lekkerder oliebollen dan de oliebollen van Annabel bestaan er gewoon niet. Met hééél veel poedersuiker er op. Mega lekker, man! Annabel wil iedereen in Oeteldonk laten smullen van haar heerlijke oliebollen. Maar ook Annabel heeft niet gezien wat er in het water aan het bewegen is, aan het zwemmen is. Weet jij al wat het is? O jee!

Net als Olle zijn plakkwast in de emmer stopt, hoort iedereen een geweldig grote klap tegen de Rietkiet, tegen de slaapkamermuur met de lachende paardjes.. Olle en zijn vrienden schrikken zich een aap! Plotseling zwemt het moerasmonster Duts Dommelaar zomaar dwars naar binnen, in de Rietkiet. Hij is natuurlijk kéi jaloers omdat hij niet zo’n mooie slaapkamer heeft. Ja zeg, vind je het raar als je altijd zo onaardig en vervelend doet! Dan krijg je natuurlijk nooit zo’n mooie kamer! Duts d’n Dommelaar doet zijn grote bek helemaal wijd open en Olle ruikt een ontzettend vieze lucht.

Bah, bwwuhh, die Duts heeft zijn tanden zeker nog nooit gepoetst! Wat een vieze, vuile, gore, groene, bruine en zwarte tanden, zeg! Wat denkt die Duts wel niet! Hij wil zeker de mensen laten schrikken! Duts zwemt nu de Rietkiet binnen. Hij kruipt naar de emmer met behangplak en met één grote hap slurpt hij heel de emmer met behangplak naar binnen, in zijn grote bek. Gelukkig heeft Olle het gezien. Met één flinke klap slaat hij met de behangkwast Duts op zijn kop. Duts schrikt en laat een enorme brul horen. Grrrrauwww! Met een grote sprong springt dat stomme beest weer terug in het water en snel zwemt hij weg. Langzaam stroomt het water weer weg uit de Rietkiet. Gelukkig maar!

Olle en zijn vrienden ruimen alles goed op en daarna gaan ze naar de winkel om nieuwe behangplak te kopen. Nee, die Duts krijgt zijn zin niet, Olle en zijn vrienden laten de dag niet door hem verpesten! Olle wil nóg een kamer heel mooi gaan maken: de woonkamer van de Rietkiet. Hij heeft behang gekocht in de kleuren van Oeteldonk: rood, wit en geel. Dan is het extra gezellig in huis als het straks carnaval is. Dan mag iedereen komen kijken hoe mooi de Rietkiet is geworden. Ze gaan dan een groot feest vieren met groene kikkerlomonade, koekjes en groene kikkers. Iedereen mag dan komen kijken naar de Rietkiet en naar de prins. Hè, hè, is me dat weer even goed afgelopen, zeg!

Wil jij ook zo’n mooie slaapkamer? Wat wil jij op de muur? Ook paardjes? Of misschien wel heel mooie ballonnen met heel veel kleuren! Of ook brandweerauto’s? Gaan jullie zondag ook kijken naar de Prins? Ga je met je papa of met je mama? Of misschien wel met allebei? Of met je opa en oma? Weet je wat ook leuk is? Als je zaterdagmorgen naar de rivier de Dommel loopt, dan komt daar in een heel mooie boot de Jeugdprins van Oeteldonk binnenvaren. Met Peerke van de Molshoop, met de adjudant en het hele Gevollug! Komen jullie ook? Olle en de Rietkieters zijn er dan ook!

En weet je wat Olle en zijn vrienden ook gaan doen? Ja, natuurlijk weet je dat! Carnaval vieren! Net als jullie allemaal. En dat doen de Rietkieters in het aller, aller, allermooiste carnavalsdorp van heel Nederland: Oeteldonk. Dan gaan we samen dansen en zingen en héél veel plezier maken! Lang leve Oeteldonk! Leve de Prins! En leve Olle en zijn vrienden!

Oeteldonk 2024, Gustav, het bootsmannetje

© Rietkiet Oeteldonk